Terra de Vinyes

Ja el 1775, el viatger britànic Henry Swinburne afirmava que, a la regió de Reus, “el millor vi per beure és el que es cull a les muntanyes dels cartoixans”. Dos cents anys després, aquestes muntanyes segueixen conreades de vinyes d’on surten vins excel·lents, una matèria primera d’una qualitat reconeguda tant abans, com avui dia.

Fa centenars d’anys que es practica la viticultura en algunes de les finques de Cellers d’Scaladei. Són terres on s’ha conservat la vinya al llarg dels segles perquè el raïm que s’hi ha obtingut sempre ha estat de qualitat indiscutida. El raïm del que surten els nostres vins procedeix de vinyes que tenen uns cinquanta anys de mitjana. Són gairebé setanta hectàrees –de garnatxa i de carinyena, principalment– repartides en 41 finques diferents i que, molt sovint, són petits móns que no tenen res a veure els uns amb els altres i que cal conrear i cuidar des de la respectiva particularitat. Parcel·les situades entre els 400 i els 800 metres sobre el nivell del mar, cosa que ens fa comptar amb algunes de les vinyes de major altitud del Priorat. Són tres els tipus de sól que presenten (pissarres, argiles i sòls calcàris) i, atesa l’accidentada orografia del territori, en tenim en totes les orientacions possibles. Tot plegat ens permet disposar d’un ampli ventall de matisos en l’elaboració dels vins, atents al més petit detall de la producció, considerant que és el propi celler el que controla i treballa les finques directament.

Mapa de vinyes Cellers Scaladei

Història

Fundat per les mateixes famílies que el 1840 compren la cartoixa, Cellers d‘Scaladei és la viva història del vi al Priorat. D’aquest celler en van sortir les primeres ampolles de vi Priorat, el 1878, camí de l’Exposició Universal de París. Vins que encara avui dia s’envelleixen a l’antiga cava dels cartoixans, del segle XVII, oberta exclusivament a les visites guiades.

1194
Fundació de la Cartoixa

A iniciativa del rei Alfons el Cast, cartoixans arribats de la Provença s’instal·len a Scala Dei. No obstant això, la cartoixa degudament condicionada no s’inaugurarà fins al 1215, constituïda per l’església i 12 cel·les individuals. Progressivament, la cartoixa anirà aconseguint privilegis, en comptar amb la protecció reial i d’algunes de les famílies més poderoses del país.

1263
Primers vins

Els monjos adquireixen terres en diversos termes i s’interessen per la pràctica de la viticultura. Temps després, la cartoixa compta amb el seu propi Manual de plantar vinyes, on deixen escrit: “No totes les plantes són bones, ni maduren per ser el terra freda. De la verema negra sols convé plantar de la garnatxa i mataró”.

1600
Far del Renaixament

Més enllà dels religiosos que hi feien vida contemplativa, la cartoixa d’Scala Dei no parava mai quieta. A final del segle XVI, els monjos inicien una gran transformació de la cartoixa, que es converteix en un focus d’expansió del Renaixement a Catalunya. Scala Dei és, a l’època, un far artístic. A les parets del convent no hi falten quadres del gran Rafael.

1835
Desamortització de Mendizábal

Els monjos abandonen el monestir cuitacorrent arran de la desamortització governamental dita de Mendizábal. Els prioratins, irats, cansats de pagar deumes i primícies, assalten la cartoixa que, en pocs anys, resta completament destruïda. Els cartoixans no tornaran mai més a aquesta terra que habitaven des de feia més de sis cents anys.

1844
La Unió. Explotació Vinícola

Arran de la desamortització d’uns anys abans, la cartoixa i les terres del seu voltant són subastades. Cinc famílies es reparteixen la propietat de la terra. Aquestes noves famílies propietàries funden una societat per posar en producció les terres improductives i per impulsar el conreu de la vinya. Aquesta societat (Societat Agrícola la Unió) és l’origen del que avui dia és Cellers de Scala Dei.

1878
Primer vi embotellat al Priorat

Les famílies propietàres de l’antiga cartoixa embotellen vi aquest any. Són els primers vins que es posen en ampolla al Priorat. A les etiquetes es fa especial èmfasi en què són vins del Priorato de Scala-Dei, en allò que ja és una reivindicació del lloc i el seu terroir.

1878
Èxit a la Expo de París

Els vins embotellats com a Priorato de Scala-Dei participen a l’Exposició Universal de París (en el pavelló expressament dedicat a l’Agricultura) del 1878, on aconsegueixen una Medalla d’or. Deu anys després, a l’Exposició Universal de Barcelona del 1888, tornen a repetir l’èxit en obtenir la medalla d’or un altre cop.

1928
SD demana protecció pels vins

Diversos propietaris de la comarca, entre els quals hi ha els de Scala Dei, es mobilitzen per protegir el bon nom vitivinícola del Priorat. Pocs anys després, l’Estatut del Vi del Ministeri d’Agricultura reconeix el “Priorato de Scala Dei” Priorat com a zona vitivinícola a protegir. No obstant això, l’inici de la guerra civil frustra la constitució de la DO Priorat, que haurà d’esperar fins al 1954.

1974
Refundació de Scala Dei

Cellers de Scala Dei es refunda i treu al mercat els primers vins “moderns” del Priorat. El celler s’atreveix fins i tot a fer una ambiciosa campanya publicitària. Durant anys, i fins al boom vinícola de principi dels noranta, Cellers d’Scala Dei és dels pocs cellers particulars que embotella vins del Priorat.

1991
Cessió de la cartoixa

Després de diversos intents infructuosos davant l’administració de l’Estat, els propietaris de Cellers d’Scala Dei cedeixen l’antiga cartoixa –que havien adquirir en subasta a mitjans del segle XIX– a la Generalitat de Catalunya per tal d’impulsar-ne la seva recuperació arqueològica i fer-la visitable turísticament. Des de llavors, la cartoixa rep, anualment, gairebé vint mil turistes.

2009
Sembrem el futur

Cellers d’Scala Dei fa un nou slat endavant amb la renovació del seu equip tècnic i introduint importants canvis en l’elaboració dels vins. El vi es concep des de la vinya, cuidant la viticultura al màxim, i buscant la màxima expressió de cadascun dels terroirs.